streda 15. apríla 2015

Prečo tehotné ženy nespia?

To je taká zvláštna otázka, prečo tehotné ženy nespia? Pretože im stále niečo je. Noc čo noc sa budia a modlia sa aby prišiel pôrod čím skôr, Prvorodičky pretože ešte netušia, čo ich čaká potom a my ostatné preto, že ľudská selektívna pamäť je fascinujúci fenomén, ktorý nám umožňuje upnúť sa na spomienkový optimizmus a vyselektovať preč pekelné obdobia vyznačujúce sa mimo iného aj tým, že ani po pôrode nikto nespí.



Na začiatku býva ocikaný papierik s dvoma prúžkami. A potom to príde. Idete spať, ale nemôžete. Premýšľate. Tešíte sa, desíte sa. Niekedy až tak, že sa vám nedá dýchať. A už vôbec nie spať. Zmysly sa vám zostria, zrazu vás zobudí okoloidúce auto, vtáčí spev, či chrápanie nastávajúceho otecka. A nespíte,

A začínajú nevoľnosti. A motáky. Zavriete oči a zrazu sa začne celá miestnosť točiť, ako keby ste vypili priveľa alkoholu, alebo práve vystúpili z kolotoča. A vám sa chce vracať. Moment, už idú tie  sliny! TIE SLINY, ktoré indikujú, že v krátkej dobe obsah žalúdku zaradí spiatočku. Tie sliny majú vraj za úlohu chrániť zubnú sklovinu, pred agresívnymi zvratkami. Takže majú dve funkcie, varovnú aj ochrannú. Ale to je fuk, pretože výsledok je, že nespíte.

Následne sa vám nedarí nájsť polohu. Síce žiadne brucho ešte nevykúka, respektíve je také malé, že to nehrá rolu, ale nájsť si polohu na spanie je umenie. Tekutiny vo vašom tele sa hromadia a máte neuveriteľný pocit spuchnutosti a nedá sa tak spať.

Brucho! Narástlo brucho! Koniec spania na bruchu. Veľa žien si v tomto období strká vankúš, alebo zrolovaný paplón pod jedno koleno, aby sa aspoň nejako stabilizovali a aspoň kúsok pospali.

A zase idem cikať, už druhý krát. Nie nepočká to do rána. Sakra, aj so zníženou kapacitou močáku.

Záklopka na žalúdku povolila! Peklo! Kto na toto nebol pripravený predchádzajúcou skúsenosťou, môže ostať v šoku, pretože to je tak, že sa zrazu v noci zobudíte na šialený tlak a bolesť na hrudi a premýšľate, či toto je ten infarkt. Nie, nie je. Je to predsa len trochu nižšie a je to pálenie záhy. Nikto nevie, čo je to pálenie záhy, skutočné pálenie záhy, kým nie je tehotnou ženou. Je to fascinujúce obdobie, kedy sa z normálne fungujúceho žalúdku stane doslova otvorená nádoba. Ľahnite si a vyleje sa. Kam? Nóóóó do vašich úst, do nosa a stavím, sa že pri niektorých ženách si obsah žalúdka našiel cestu aj ušami. Jupí! Grcky tečú všade! Už ste niekedy blili tak, že vám tiekli zvratky nosom? Hrozná predstava, však? Tak tehotné ženy toto zvyknú mať vždy, keď si ľahnú.Riešenie? Spite posediačky! Nespite! Zajedzte si suchár. Niekto žuje sucháre nonstop. Oni totiž pomáhajú. Ak ich jete nonstop. Ale sucháre sú celkom tučitvorné, aj keď veľa z nás žije v presvedčení, že sú diétne. Alebo si zapíjajte nejaký sirup z lekárne. Sú také. Len aj také sa môže časom stať, že človeku príde zle už len pri pohľade na etiketu takéhoto sirupu.

Pohyby! Cítime pohyby! A z pohybov sa v krátkej dobe stanú kopance. A viete kedy je dieťa najviac hore? V noci. A viete čím si kráti chvíľu? Kopancami. Najlepšie do plného močáku.

A potom sa v noci zobudíte na príšernú bolesť v lýtkach. Nie, nedá sa to vydržať a treba pri tom jačať. treba búchať spoluspiaceho partnera po hlave, kým sa nezobudí a tie lýtka vám okamžite nerozmasíruje a následne nezabalí do deky, alebo paplónu. Pretože taký kŕč v lýtku že skrátka fest bolesť. Jasné, že je tu ľahká pomoc. Magnézium a štucne. Magnézium je totiž proti kŕčom a štucne produkujú teplo, ktoré zabraňuje kŕčom. takže štucne máme, aj keď spíme nahé, Štucne musia byť.

A kým tečenie zvratkov nosom pokračuje, brucho rastie. Už to nie je roztomilé bruško, už je to "Preboha živého, ty máš ale pandero!" A s tým panderom sa nedá skoro vôbec spať. Poloha na bruchu je vylúčená už dávno. Na chrbte sa spať nedá, po krátkej dobe je to nepohodlné a puchnú z toho nohy a ešte si aj tlačíte na dutú žilu. Na pravom boku by ste nemali spať, pretože dieťaťu blokujete prívod živín. Na ľavom boku už začínate mať preležaniny, keďže je to jediná povolená poloha na spanie. A do toho vás ešte, keď konečne zaspíte začne budiť prestrašený budúci otecko, pretože ste sa v spánku pregúľali, do nejakej nepovolenej polohy a on vás pri tom prichytil.

A potom príde hniezdenie, kedy niektoré z nás chytajú posledný dych a behajú ako motorové myši, aby všetko po pôrodu stihli. Kto by spal, keď je treba ešte toľko toho urobiť?

Možno je to nejaká evolučná príprava na nadchádzajúce obdobie s dieťaťom, kedy nikto nespí. Ak však vidíte matku s novorodencom a premýšľate, ako hrozne unaveno vyzerá, uvedomte si že tá žena nespala dlhú dobu, nie pár týždňov, ale deväť mesiacov. A to je dlhá doba. Na tie tmavé kruhy pod očami má nárok.