streda 11. marca 2015

Ako uspať dieťa?

Wow, takže nosná téma všetkých rodičov, obzvlášť tých s fakt malými deťmi. Najlepšie rovno s novorodencami. Takže ako na to...



Ešte pred tým, ako použijeme nižšie popísané praktiky, treba si uvedomiť niektoré elemantárne veci. Prečo vlastne deti nespia.

1. Nevedia ako na to. Novorodenec nevie spať. Ak už zavrie oči a nejakú chvíľu ich nechá zatvorené, je možnosť, že zaspí. Aktívne to však nerobí, pretože netuší, že tie oči treba zavrieť. Musí k tomu dospieť skúsenosťou.

2. Nevedia, že sú unavení, Toto platí aj pre staršie deti. Zrazu začnú byť nervózne a plačlivé a ani za ten svet ich nenapadle, že spánok by ich diskomfort vyriešil.

3. Spať celú noc nie je biologicky normálne. Z evolučného hľadiska nie je bezpečné prespať celú noc výdatným tuhým spánkom, ale je výhodnejšie sa niekoľkokrát zobudiť a "zmeniť lokál", prípadne iba skontrolovať situáciu a pokračovať v spánku.. Prespať celú noc je zvyk, ktorý dieťa tiež treba naučiť.

4. Sú hladné. No fakt. Je ťažké nájsť tú hranicu, kedy je dieťa naozaj hladné/smädné a kedy už kalkuluje, Takže predpokladajme, že sú hladné a hlad uhasme.

5. Majú sny. Majú pekné sny a majú škaredé sny. Ak sa zobudia z pekného sna, je to akoby im niekto vytrhol lízanku z ruky, začnú plakať a už ťažko zaspia. Ak sa zobudia zo škaredého sna, ešte prevláda strach a tiež začnú plakať a tiež už ďalej odmietajú spať.

6. Idú im zuby. Máte viac možností. Teda viac možností ako utíšiť bolesť. Kľúčové je uľaviť od bolesti. Tu je na vás, či sa vyberiete prírodnou cestou, alebo cestou medikamentov z lekárne. Vaša voľba.

7. Rastový skok. Vydržať.

8. Je im smutno. Zobrať na ruky, do postele, alebo na ne hovoriť.

9. Boli uložené spať neskoro. Deti sú uložené, avšak nejdú spať ani za svet. Je na to také smiešne slovo: "prestimulované". Poučenie do budúcnosti, dať spať skôr.

10. Skrátka nespia, pretože niesú unavené.

11. Zlé vonkajšie podmienky: Ticho, hluk, teplo zima...


Je toho dosť a keď sme vyzbrojení týmito faktami, môžeme sa pozrieť na niektoré drsné aj menej drsné praktiky, ako dieťatku pomôcť spať. Nepredpokladám, že tento článok vyhľadali rodičia, ktorých dieťa spôsobne spinká, len čo zhasnú svetlo (sú aj také). Takže sa venujme deťom, ktoré statočne bojujú so snahou svojich rodičov uhajať ich do Hajan.

1. Ťapkanie, Rytmické ťapkanie po zadku (jemne!), alebo povedzme rovno po plienke. Monotónna činnosť novorodencov uspáva.

2. Pomocníci vysávač, ventilátor alebo rádio.  Môžete si kúpiť špeciálny prístroj, ktorý vyrába tzv. biely šum. Avšak vysávač za dverami, ventilátor (nie namierený na dieťa), alebo rádio ktoré nie je naladené na žiadnu stanicu plnia tú istú službu.

3. Stabilizačná poloha. V príručke prvej pomoci si naštudujte stabilizačnú polohu. Podivná metóda, ale funguje. Pridŕžajte dieťa v tejto polohe (nie nejako strašne nasilu) malo by rýchlejšie zaspať.

4. Nosičkovanie. V pohybe! Dieťa v nosiči, či v šatke za bežnej chôdze pomerne rýchlo spí. Kumšt je rýchlo a jemne ho v správnej chvíli vybaliť a nainštalovať do postieľky, Cvik robí majstra.

5. "Vem to přes práh!" Metóda pre odpružené kočíky a byty s klasickýmy prahmi. Na podobnom systéme ako predchádzajúca metóda. Ide o rytmický pohyb.

6. Fitlopta. Existuje spôsob vankúšový a bezvankúšový. Dieťa dáte na vankúš a to položíte fitloptu, pevne držíte a pérujete. Bezpečnejšia metóda je dieťa držať v náručí a skákať na fitlopte s ním.

7. "Ožiarenie". Pomerne drsná metóda, avšak účinná, Používa sa v slnečných dňoch v kombinácii s kočíkom. Dieťa natočíte priamo do svetla a ono odvráti tvár a zatvorí oči. Ak už má oči zavreté a zároveň je unavené, zaspí pomerne rýchlo. Odporúčam iba fakt zúfalým rodičom, ktorí vyskúšali všetko ostatné.

8. Pri kŕmení. Z neznámych príčin zaznávaná metóda. Či už z prsníka, alebo z fľaše, je to najistejší spôsob ako dieťa uspať. Kľudne aj do troch rokov. Rodičia takto uspávaných detí sú často nešťasní a snažia sa deti uspať inak. Ale skutočne je to úplne normálny spôsob uspávania detí. Ak to neobťažuje kŕmiaceho a jediným problémom je, že "predsa to dieťa nemôže zaspávať iba pri kŕmení", pustiť z hlavy.

9. Zavinutie. Pre úplne malé detičky. Môže sa použiť klasická perinka, ale aj obyčajná bavlnená plienka. Obzvlášť v lete. Stačí na zaspatie, na samotný spánok môžete rozvinúť.

10. Brmmm, brmmmm. Deti, ktoré poznajú zvuk auta sa dajú uspať aj zvukom motora. Nemusíte ísť nutne krúžiť okolo bloku. Poverte tatinka, nech si sadne k dieťaťu a napodobňuje zvuk motora. Vrátane prehadzovania rýchlostí. Alebo im v telke pustite formulu.

11. Spev hlbokým hlasom. Je úplne jedno, že neviete spievať. Dieťa to nevníma. Vníma, že sa mu venujete, že počuje pomalý monotónny hlas a že je všetko v poriadku. Ak je všetko v poriadku, môže kľudne spať.

12. Sledovanie dieťaťa. Existujú neklamné znaky, že je dieťa unavené. Každé dieťa sa prejavuje inak. Ak pobadáte únavu, pripravte podmienky na spánok. Nie  až vtedy, keď dieťa úvanou plače.

13. Hojdanie. Deti zvykneme hojdať zo strany na stranu. Deti však majú radšej pohyby hore a dolu. Že vraj. Takže ak zlyhá jedno hojdanie, skúste druhé.

14. Monotónne vizuálne vnemy. Ak dieťa môže sledovať niečo, čo sa hýbe, ale nie je to príliš rušivé, zvykne ho to uspať. Príklad - vetvy stromu hýbajúce sa vo vetre, vrtuľka na kočíku (ktorá sa krúti), detský kolotoč nad postieľku.

15. Pomoc so zatvorením očí. Dieťaťu pomôžeme zatvoriť oči jemným hladkaním čela z hora nadol. Stačí po obočie. Netlačiť, len hladkať.

16. Predstieraný spánok. Ten, kto dieťa uspáva si k nemu ľahne a nech sa deje čo sa deje, dieťa jemne objíme a začne predstierať spánok. Zatvorí oči, spomalí dych. Čo sa týka toho dychu, môžeme pridať na decibeloch, také spomalené skoro funenie deti dosť uspáva. Nevýhoda tejto metódy spočíva v nebezpečenste, že predstieraný spánok sa zmení na skutočný spánok a robota stojí.

17. Zakryť hlavu. Niektoré deti sa ukludnia, iba ak cítia mierny tlak na hlave. Pomáha zakryť im hlavu alebo čelo dlaňou a držať. Netlačiť, iba jemne priložiť. Tieto deti často "cestujú" po postieľke a skončia v rohu. Niektorým stačí tenká čiapka.

18. Levanduľa. Táto bylinka má ukľudňujúci a uspávací účinok. Stačí malé vrecúško pomrviť pred spaním.

19. Pomôcky. Do tejto kategórie zaraďujeme predmety, ktoré pomáhajú deťom zaspať. Okrem známeho dudlíka to môže byť aj obyčajná plienka, ktorú si dieťa žmolí, jemná deka, plyšový mojkáčik, skrátka čokoľvek.


Dobrú noc a sladké sny a ak nič nezaberie, skúste po nejakom čase. Žiadna metóda nie je stopercentná a žiadna nevydrží donekonečna.